Thursday, November 14, 2013

Nasi Kerabu @Yati Ayam Percik, Bangi

~Assalamualaikum wbt~

seperti yang dijanjikan, satu lagi review JJCM untuk minggu ini
daaaaaan kali ini ejat pergi terjah Restoran Yati Ayam Percik di Bangi
ini salah satu cawangannya, cawangan asal adalah dari Kelantan
ejat pergi restoran ni pada hari ahad lepas sebab tiba-tiba rasa nak makan nasi kerabu
ini gara-gara tengok JJCM kat tv3 la, selalu jadi macam ni tau, kalau masa tengok tu belum makan nasi lagi, confirm lepas tu lapar melampau dan teringin nak makan macam-macam
sedangkan bukannya si Qi tu makan nasi kerabu pun
(haaaaaa ejat bukan mengidam yer, jangan nak buat spekulasi pulak, tapi kalau betul2 pun apa salahnye kan? ngeh..ngeh..ngeh..)

oklah, fikir punya fikir mana nak cari nasi kerabu dekat Putrajaya ni?
bila google, banyak keluar Yati Ayam Percik dan Kak Mah Gate1 tu
tapi yang dekat Gate1 tu dia bukak pagi-pagi untuk breakfast, tengahari dah tutup kedai
jadinya kami decide nak pergi Yati Ayam Percik je lah

kedainya betul-betul bersebelahan dengan Wadihana Islamic Kitchen House, Bangi
restoran yang ejat selalu terjah jugak tu
di bawah ini ejat sertakan alamat dan no. telefonnya sekali

Alamat & No. Tel:

21, Jalan Medan Pusat 2D, Persiaran Bangi,
43650 Bandar Baru Bangi,
Selangor.
03-8927 5636

jom usha keadaan dalam kedai dan apa yang ejat sekeluarga makan;)
 
 ~ruang makan yang luas dan selesa~
 
 ~Nasi Kerabu Ayam Percik =RM8.50~
*Ayam percik ni ada 2jenis kuah, 1colour yang macam ejat makan ni dan 1lagi colour putih
so pilih la nak mana satu tapi harga sama je
Ayam tak berapa nak besar sangat tapi kuah perciknya not bad
  
 ~Nasi Kerabu Daging Bakar =RM7.90~ 
Daging lembut dan bahan perapan pada daging tu pun sedap
 
 ~Keropok Lekor =RM3.90~ 
 ~Lemon Ais =RM2.40~
segerrrrr bak kata orang jawa..hik3..
 ~Cendol Biasa =RM3.00~
ejat gedik pilih cendol pastu tak sedap, ok bai!
tak boleh masuk tekak la, last2 ejat rembat air encik enal, haha sorry bang
manala tau tak sedap, kalau tak sedap takdelah ejat order kan?
moral of the story, kalau nak makan cendol pergilah kedai yang memang betul-betul jual cendol macam kat lori-lori kecil tepi jalan tu ek
ok secara keseluruhannya, nasi kerabu, keropok lekor dan lemon ais semua ok
cendol je yang out! haha jujur
bak kata encik enal, "bolehlah, sebab dah lapar" chettt!;)

 tiba-tiba ejat teringat nasi kerabu masa zaman study diploma kat uitm dulu
masa diploma, kampus kat seksyen 17 dan kolej kat seksyen 18
jadi bila time bulan puasa, Bazar Ramadhan Seksyen 18 memang happening
maklumlah kawasan perumahan, kawasan kilang, kawasan kolej
yang student ni memang cari makanan kat luarlah sebab kami tak ada dewan makan

ada 1gerai nasi kerabu ni memang best gila, lauk2 dia banyak pilihan dan sedap pulak tu
rasa-rasanya macam hari2 je ejat beli nasi kerabu dekat makcik tu,hik3
selalunya memang ejat akan ambil ayam percik dengan telur masin
kalau boring makan ayam, tukar daging bakar la jawabnye
ikan kembung goreng tepung tu ejat tak gemar sangat
aisshhhhh, terbayang-bayang lagi rasanya, bila lah dapat makan lagi ni,huhu :'(
 
oklah, berangan bab makanan ni tak berkesudahan jadinya tapi best kan?
ok, happy reading;)

Tuesday, November 12, 2013

Mr Kabab&Biryani, Presint Diplomatik

~Assalamualaikum wbt~

asyik2 review ejat masak jer, boringlah..so hari ini ejat nak review pasal nasi arab, boleh?
ejat makan nasi arab ni Sabtu lepas, tapi ni baru sempat up entry, hihi;)
rasanya ramai yang suka nasi arab kan, betul tak???
ejat sekeluarga biasanya makan nasi arab kat cafe Uniten (D'Arab Cafe)
selain daripada tu, kalau malas nak ke Uniten, Mr Kabab la menjadi pilihan sebabnya dekat dengan rumah

ini alamat dan no tel. nya:

MR. KABAB & BIRYANI 
(Menyediakan Makanan Tradisi Arab dan Pakistani)
No.42,44,46, Jalan Diplomatik 3/1, Presint 15, 62050 Putrajaya
Tel: 03-8889 3209

kedainya sebaris dengan Restoran Alamanda (mamak) dan Bank Rakyat Putrajaya
kedai ni ada 3lot, 2lot untuk dine-in dan 1lot untuk take away
keadaaan dalam kedai sangat selesa, banyak kerusi meja disediakan dan berhawa dingin
maaf, lupa ambil gambar dalam kedai, sibuk melayan si zakwan..
ok, jom usha apa ejat makan
~Grilled Chicken with Mendy Rice = RM14.00~
*bekas putih : tomato hancur (xtau nama dia,lol)
*bekas bulat : kuah kari
~Lamb Pizza = RM15.00~
~Milo Ais = RM3.00~
~Limau Ais = RM4.00~

Subtotal = RM36.00
Service Charge = RM1.80
Total = RM37.80

 overall, nasi arab dia memang sedap, lembut dan cukup rasa
ayam dia pun sedap dan dimasak sempurna
cuma pizza tu, tekstur doh dia ok, lembut, sos dan bahan2 yang ditabur atas tu pun superb
cuma lamb tu je, ejat ingatkan dia tabur minced lamb tapi sebenarnya potongan2 kecil daging kambing, agak spoiled la rasanya bila makan dengan pizza
kalau makan dengan nasi ok lorrrr
phewww....ok, itu jer review JJCM ejat untuk hari ini, peace!=)
 haaa yang atas ni Not For Sale yer
anak bujang i,hehe..actually baru balik dari Graduation Day Tadika Vonad
zakwan buat persembahan Kelas 4 Comel, jadi pokok sebab tu pakai t-shirt hijau
tanya sama pokok, apa sebab goyang...lalalala~~~
zakwan tak grad lagi, zakwan baru 4 tahun, nak grad tunggu 6 tahun
untung budak2 sekarang, kecik2 dah grad..Alhamdulillah;-)

ok, ada 1 lagi review pasal 1 restoran yang ejat pergi ahad lepas tapi tengah draft
tungguuuuu....ok, daaaaa;) 

Friday, November 1, 2013

Masak Untuk Suami ;)

~Assalamualaikum wbt~ 

hari ni nak up lagi gambar makanan, boleh ker?
hik..hik..hik..
ok jom cuci mata tengok apa ejat masak!

~Menu 31.10.2013~
  
 Asam Pedas Daging
Telur Rebus + Salad Thousand Island

hari ni punya menu, budak tadika pun boleh masak..lol
bukan apa, encik enal cakap tak balik sebab dia dah kenyang makan nasi lemak kat office
bos dia belanja. so, ejat pun masak ala kadar jerla janji lepas perut ejat
malam nanti nak g Alamanda, encik enal ajak tengok wayang so nak makan kat sana jer
 
Nasi Putih 
Telur Dadar + Ulam Salad

ok, chow dulu..daaaaaa=)