Friday, August 30, 2013

10 Tips Cinta Romantik Dalam Perkahwinan

~Assalamualaikum wbt~
Salam Jumaat, Salam Penghulu Segala Hari
ehem..ehem..ehem..
entri ini khas untuk pasangan yang sudah sah berkahwin sahaja yer
kepada yang belum sah berkahwin, boleh baca, tak salah pun
tetapi sekadar untuk pengetahuan jer yer
jangan amalkan pulak, no..no..no..;)
ok, jom usha apa 10 tips cinta romantik tu
tadaaaaaa.....
1. Ciuman goodbye atau kiss goodbye pada setiap pagi adalah perkara yang sangat romantik. Ciuman ini pasti akan meninggalkan kesan yang mendalam pada anda dan pasangan anda. Anda berdua juga akan lebih bersemangat.

2. Sentiasa mengucapkan perkataaan ‘I LOVE U’ setiap kali anda terasa ingin ucapkannya. Pasangan anda pasti akan rasa sangat di sayangi apabila anda selalu mengucapkan perkataan tersebut. Selain itu, anda juga akan rasa sangat lega kerana dapat melepaskan perasaan sayang di hati menerusi ucapan I love U tersebut.

3. Duduk berdua-duaan dengan pasangan anda. Anda boleh memeluk pasangan anda dari belakang dan ucapkan kata-kata cinta pada dia selama lima minit.

4. Lakukan perkara bersama-sama seperti memasak, mengemas rumah dan bercuti.
5. Bergurau senda antara satu sama lain. Ketawa yang terhasil dari lawak anda berdua pasti akan merapatkan hubungan dan membuka hati untuk lebih menyayangi pasangan masing-masing.

6. Raba pasangan anda ketika dia tidak sedar anda akan lakukannya pasti menerbitkan rasa sayang yang amat antara anda berdua.

7. Sentiasa menyentuh pasangan anda seperti berpegangan tangan, memeluk pasangan anda dan menari bersama.

8. Makan bersama-sama dengan pasangan anda. Suap makanan ke mulut pasangan anda.

9. Urut pasangan anda jika anda lihat dia berada dalam keadaan letih.

10. Kongsi setiap perkara bersama-sama pasangan anda termasuklah hal-hal rahsia peribadi.

haaa, dah dapat dah 10 tips tu?
apa lagi, jom amalkan. hehehe..
insyaAllah semoga rumahtangga yang dibina akan menjadi lebih romantis dan indah
bukan apa, usia perkahwinan semakin bertambah, bukan semakin berkurang
jadi setiap hari kita kena semarakkan rasa cinta dan kasih sayang kepada pasangan
agar hubungan suci yang dibina akan kekal bahagia hingga ke syurga
dan sentiasa mendapat keberkatan dari Yang Maha Esa
aminnn.....

Thursday, August 29, 2013

Meriang + Madang

~Assalamualaikum wbt~

 hmmm, kabare semua, waras?
ejat Alhamdulillah waras, encik enal je tak waras
haaaaa, tak waras???hahaha..
tak waras tu bukan gila hokay, tak waras tu tak sihat..meriang..
 ha sudah, meriang pulak, dah macam mereng bunyinya
tadi gila, ni mereng, jap lagi wenngggg..kikikiki..
meriang dalam bahasa jawa, bahasa melayunya demam ;)
encik enal tengahari tadi dah balik rumah, lepas makan ubat terus tido
pastu dapat MC 2hari, Alhamdulillah rehat yer bang
nak tau kenapa encik enal demam?
2,3 hari ni duk jadi 'artis jemputan' la sangat
mana tak sakit tekak, pastu terus demam..hmmm kesian..kesian..kesian..
takper2, nanti bangun, kalau lapar, isterimu ini dah siap masak, 
tinggal madang=makan nasi jerrrr

jom tengok ejat masak apa hari ini, weeeee....
 
 ~masak lemak sayur buncis+carrot+tempe~
 ~ikan goreng rangup~
 ~sambal belacan~

ok dah cukup, ada kuah, ada sayur, ada lauk, ada sambal
mabellesssss!

ok, daaaaaa.... 

Tuesday, August 27, 2013

Adat Jejak Tanah

~Assalamualaikum wbt~

Hari ini ejat nak cerita pasal adat jejak tanah
adat apa tu?tak pernah dengar pun..hehehe..
"Jejak tanah atau adat memijak tanah adalah sebahagian daripada budaya bangsa Melayu yang merujuk kepada anak kecil yang baru pandai bertatih, dilepaskan untuk memijak tanah sebagai lambang permulaan kehidupannya"

"Menurut kepercayaan orang Melayu, jejak tanah dilakukan untuk meramal masa depan bayi berdasarkan alat yang diambil dalam satu dulang khas yang meletakkan bayi sebagai kuat bekerja atau pandai membuat kerja tangan sekiranya dia mengambil gunting"

haaa itulah maksud adat jejak tanah
memandangkan arus persekitaran yang semakin moden dan maju
ditambah dengan kesibukan ibu bapa dalam tugasan seharian
adat ini seakan-akan semakin terpinggir dan ada di kalangan generasi muda kini yang tidak tahu langsung mengenai adat ini

Alhamdulillah, keluarga ejat masih mengamalkannya
selalunya abah la orang yang akan mengingatkan kami apabila ada di kalangan cucu-cucunya yang baru pandai berjalan
lepastu ada pantang sebelum buat adat ni tau!
anak kecil yang dah boleh berjalan tu tak dibenarkan pijak tanah sebelum adat ini dijalankan...haaaaa gitu...
ermmm, apa signifikannya pun ejat tak tahu

kebiasaannya family ejat akan melakukan adat ini pada sebelah petang 
dalam lepas asar macam tu
ini masa hari raya hari tu, adat jejak tanah untuk anak buah ejat
anak ke3 kepada abang sulung ejat
Nur Uzma Afiqah Binti Ahmad Mujahid, 1 tahun
dia baru dapat berjalan dua minggu sebelum raya kalau tak silap
so, masa raya yang ke-5 tu kitorang buatlah adat ni plus sambut birthday dia

mula-mula si kecil akan dimandikan dengan air campuran bunga-bungaan
kira mandi bunga lah macam orang nak cepat dapat jodoh tu
ejat ada snap gambar tapi tak publish kat sini sebab agak kurang sopan walaupun dia masih bayi, hihihi..
selesai mandi, siap2kan dia dengan baju cantik
hai, saya uzma ;-)  

mula-mula akan bentang tikar kat luar rumah
(encik enal n anak2 buah aku dah tak sabar nak ngap jajan dalam dulang tu)
hahahaha!
makanan2 ringan akan disediakan untuk kudap-kudapan 
 
 bila semua dah duduk
beberapa barang akan diletakkan di hadapan bayi untuk diambil
masa ni abah ejat letak 5 barang
(yassin, tasbih, pen, kunci dan stepler)
ada simbolik setiap barang2 tu
bila letak jer si uzma ni depan barang-barang tu terus dia amik yassin
Alhamdulillah, moga jadi anak yang baik dan solehah dunia akhirat

Menurut Pensyarah Akademi Pengajian Melayu (APM) Universiti Malaya (UM)
Prof Dr Hashim Awang,
 “Pemilihan al-Quran membawa maksud bayi membesar sebagai budak yang baik dan beragama. Namun, sebenarnya itu adalah sekadar untuk membuka ruang komunikasi antara jiran dan keluarga yang hadir pada upacara itu, sekali gus mengeratkan ukhuwah antara mereka"
 selesai uzma ambil yassin tu, abah bacakan doa selamat
semua cucu-cucu duk mengadap abah sambil mengaminkan doa
si ariej dengan zakwan jer menggeletis tak mau duk diam
 lepastu abah pegang kepala uzma sambil bacakan doa
(danish berkerut je kt belakang, merajuk lah tu, hihi)
 selesai baca doa, abah angkat uzma untuk pijak tanah
tanah yer kawan2, bukan pijak simen
yassin tak tinggal yer uzma? alhamdulillah...
dan suruh dia jalan beberapa tapak sebagai simbolik kepada permulaan hidup
 yeayyyyy, saya dah boleh pijak tanah...

begitulah serba sedikit tentang adat jejak tanah yang diamalkan oleh keluarga saya
mungkin berbeza dengan satu tempat dengan tempat yang lain
barang yang digunakan juga mungkin akan berbeza

walau apa pun niat dan tujuan kita, yang penting dapat menggembirakan hati si kecil
di samping dapat mengeratkan hubungan silaturrahim sesama ahli keluarga
dalam meneruskan adat dan budaya tinggalan nenek moyang kita
nilai-nilai keagamaaan wajib diterapkan bagi mengelakkan sesuatu adat itu menjadi syirik atau khurafat, wallahu'alam..

ok, daaaa....


Friday, August 23, 2013

Petua Mendapatkan Zuriat

~Assalamualaikum wbt~

Hari ini ejat nak kongsikan tips/petua bagi mendapatkan zuriat
tips ini ejat perolehi daripada perkongsian seorang sahabat di facebook
dan dia juga berkongsi daripada facebook Pakar Sakit Puan Dr Hamid Arshat 

zuriat adalah anugerah terindah daripada Allah swt
zuriat juga adalah penyeri di dalam rumahtangga
zuriat juga penawar duka dan penyejuk jiwa
zuriat adalah harta yang sangat bernilai yang tiada galang gantinya

syukur Alhamdulillah dan tahniah kepada mereka2 yang telah dikurniakan zuriat
kepada yang belum mempunyai zuriat?
hanya hati kecil sendiri yang dapat merasainya
kadang-kadang sampai tak terluah dengan airmata dan kata-kata
bermohon kepada Allah moga dikurniakan zuriat
kita sebagai hambaNya hanya mampu berusaha, berikhtiar, berdoa dan bertawakal
selebihnya Allah swt yang menentukan

semoga dengan tips di bawah sedikit sebanyak akan dapat membantu.....

Bagi mereka yg masih berusaha mendapat zuriatan toiba.
1. Jangan putus asa terus berdoa kepada Allah dan berusaha dapatkan rawatan
2. Turunkan berat dan kawal disekitar 60 kg
3. Kurangkan gula dan karbohidrat dalam minuman dan makanan
4. Minum teh hijau dan fresh juice. Jauhkan fizzy/soft drink dan juice dalam botol atau kotak. Minum air kelapa atau buat juice buah2
5. Makan lebih sayur2 hijau, ulam2, sup sayur, salad, pecal atau rojak
6. Makan lebih buah2. Mulakan setiap sajian makanan dengan buah2, diikuti sayur2
7. Kurangkan nasi, masak lauk2 - daging, ayam dan ikan yang fresh/segar. Gunakan lebih kunyit, halia, serai dan bawang dalam masakan
8. Jauhkan fast dan junk foods dan makanan2 yang diproses yang mengandungi pengawet, perisa dan pemanis
9. Rehat dan relaks. Ambil cuti bila isteri subur. Boleh kesan kesuburan dengan ujian ovulation
10. Lakukan exercise dengan berjalan kaki, jogging, treadmill atau berenang 30 minit setiap hari
11. Supplemen2 - multivitamins, folic, vitamin E dan C, logam2 zinc dan selenium. Fish oil, habbatus sauda
12. Berbagai2 kaedah rawatan menambah peluang hamil - xray HSG, hydrotubation, D&C, Laparoscopy, IUI, IVF ICSI dan lain2
13. Setiap pasangan kelamin perlu bersungguh2 dan disiplin untuk mematuhi garis panduan
ok, selamat mencuba....

Thursday, August 22, 2013

Resepi Daging Masak Kicap

~Assalamualaikum wbt~

Hari ini ejat nak tunjukkan resepi daging masak kicap
simple je resipi ni, pejam mata pun boleh buat?
hmmmm, boleh ker?hehe
oklah, resepi simple pun kalau tak cuba buat, tak tau jugak kan
ini dia ghope daging masak kicap chef ejat, hik3
~1 biji bawang besar
~4 ulas bawang merah
~2 ulas bawang putih
~1 inci halia
~1 batang kulit kayu manis
~1 biji bunga lawang

 ~kicap pekat, kicap cair, serbuk lada hitam
(sukatan bahan-bahan ini mengikut banyak mana daging yang digunakan)
 ~daging lembu

Cara-caranya adalah:
1- tumis bawang merah, bawang putih, halia, kulit kayu manis dan bunga lawang sehingga naik bau
2- masukkan daging 
 3- bila daging separuh masak, masukkan kicap pekat
4- masukkan kicap cair
 5- masukkan serbuk lada hitam
 6- akhir sekali masukkan bawang besar
7- tunggu sehingga daging betul2 lembut, bawang dah layu dan semua rasa dah meresap dalam daging, bolehlah tutup api dapur, siap!

hmmmm, senang kan?
selamat mencuba ;-)

ok, daaaa....

Tuesday, August 20, 2013

Jualan Barang Kitar Semula

~Assalamualaikum wbt~

Haaa see, bila mood berblog dah datang, hari2 excited nak update blog
kalau ada orang baca, alhamdulillah and tq sooo much!;-)
kalau tak ada orang baca pun, alhamdulillah jugak
sekurang-kurangnya boleh simpan entri ini untuk tatapan diri sendiri,hi..hi..hi..

ok, hari ini nak cerita pasal jual barang recycle@kitar semula
ejat jual ni sebelum balik raya tau, sekarang baru nak cerita, sorryyy=)
kalau semua nak tahu, inilah hobi ejat aka pendapatan sampingan, ngeh3
bak kata mak ejat, siapa nak bagi free2 5ringgit, 10ringgit
ejat punya habit memanglah kumpul barang recycle sejak kahwin
encik enal pun dah faham dan layankan jela wife dia sorang ni
bila time nak jual memang dialah yang akan menjadi mangsa nyer
hik3 sorry bang!
tapi kadang-kadang datang time malas nak simpan, ejat buang jer
dia boleh pulak tanya, "eh, dah buang tu, tak nak jual ker?"
hahaha, makcik tgh malas hokay
kadang-kadang macam tin sardin ker, kenalah basuh dulu sebelum simpan
kalau tak basuh, kang berkulat busuk pulak sementara nak tunggu jual kan
jadi, inilah hasilnya setelah berbulan2 mengumpul
 
botol plastik, tin, kertas, kotak keras 

 
penuh hokay kereta 'mr bean' makcik ni, mula-mula macam tak muat
yerla takut gak kang tiba-tiba kena tahan dengan pak polisi
seludup mercun ke hape nak2 raya ni tapi nasib baik muat
 
 bonet lak penuh dengan suratkhabar dan kotak
nak tahu kat mana ejat jual barang recycle kat Putrajaya ni?
tadaaaaaa, kat sini lah
 
Pusat Kitar Semula Komuniti, Presint 9 Putrajaya
nampak tak lambang apa sebelah kanan tu?
owwhhh PPj..banyak kenangan di situ..upsssss..hihi..
tempat ni dekat2 dengan flat hijau
tepi pusat kitar semula ni ada tasik
alamak, korang faham tak?ejat kalau bagi direction memang fail
hahaha tak apa, kalau tak tahu boleh roger2 ejat k
berpeluh2 ejat mengangkat sorang2 semua barang recycle tu tau
hari tu ada orang tunggu depan pintu tolong angkatkan, kali ni tak ada pulak
ada pakcik kat dalam tu (macam gambar kat atas) 
tapi dia angkat dari tempat penimbang jer pastu letak kat bilik belakang
phewwwww....
dannnn inilah hasilnya
ejat dapat RM13.00
suka3 aka duit raya,kikiki...
 
 paling berat adalah suratkhabar, 25kg
penyumbang utama adalah encik enal, mana dia dapat???
rahsiaaaa, hik3..

alhamdulillah, rezeki namanya tu
rezeki dari Allah ni datang dari pelbagai sudut dan cara
yang penting rajin berusaha dan berdoa
jangan goyang kaki jer tunggu duit turun mencurah2 dari langit
ada faham?
haaa, kan ejat dah membebel, larikkkkk! haha..

ok, daaaa....

Monday, August 19, 2013

Raya Oh Raya

~Assalamualaikum wbt~

Tak terlewat rasanya ejat sekeluarga nak ucapkan 
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
MAAF ZAHIR BATIN DARI HUJUNG RAMBUT SAMPAI HUJUNG KAKI
0-0 YER....
MAAF ATAS SEGALA KEKHILAFAN DIRI SAMADA YANG DISENGAJAKAN/ TIDAK DISENGAJAKAN
JEMPUTLAH DATANG BERAYA KE RUMAH EJAT DI PRESINT 15, PUTRAJAYA
*tapi sebelum datang roger2 dulu, kang datang2 makan kuih raya jer;-)

mintak maaf lah yer blog kesayanganku ini, bersawang sekejap
budak sekolah start cuti sekolah, ejat pun start cuti berblog
sampailah ke hari ni baru on balik update entri
bukan apa, balik kampung awal, cuti raya pun lama
*eh, ejat ko ada cuti raya ker????
hik3, encik enal la yang cuti lama, i follow jer
so bila dah kat kampung, memang tak ada la blog2 semua ni
fb pun just upload gambar raya tukar profile picture je
lain2, haruslah spend time together2 dengan family tersayang

macam iklan raya Maxis, off dan sorok wifi, supaya dapat bersama-sama menjalin kemesraan dan silaturrahim dengan sanak saudara di hari raya
memang bagus mesej yang nak disampaikan
yerla, budak2 sekarang sibuk dengan gajet
alasan mak bapak nak bagi diorang diam, tak terkinja2 di rumah orang
tapi, kesan di sebalik habit tu, akan jadi anti sosial
nanti saudara mara duduk sebelah pun tak kenal
uishhh..no..no..no..
boleh beri anak pendedahan kepada gajet2 terkini tetapi kena ada kawalan daripada ibubapa supaya mereka tidak lalai dengan teknologi semasa

ok2, nak mintak maaf raya, pergi melalut ke gajet pulak
bukan apa, sekadar ingatan sesama kita
ok, ni pic dariku dan anakku zakwan
 
gambar encik enal? 
nan hado sebabnya tak ada siapa nak ambilkan gambar kami, huhuhu
tahun ni turn aku beraya di kampung encik enal -->changkat petai, tapah road
alkisahnya 2hari sebelum raya, adik kepada encik enal kemalangan
patah kaki kiri, langgar belakang lori
jadinya, adik beradik yang lain bergilir-gilir menjaga adik ipar ejat ni
di Hospital Sungai Buluh, so kami jela yang balik ke kampung
beraya dengan bapa mertua, ejat dah tak ada mak mertua tau
mak encik enal meninggal masa kami study diploma di uitm
so ejat memang tak pernah jumpa dengan arwah, pernah tengok gambar dalam IC jer, Al-Fatihah untuk mak mertua ku, semoga tenang dan damai di sana.....
*gambar kartun jerla yer (encik enal, ejat & zakwan)
hihihihihi

ok, daaaaaaa....

Thursday, August 1, 2013

Jom Beli Barang Raya@Putrajaya 2013

~Assalamualaikum wbt~

Haaaaa, bagi siapa-siapa yang suka shopping last minit
atau belum berkesempatan untuk shopping raya
ejat cadangkan anda datang ke Kompleks Perbadanan Putrajaya, Presint 3
sebab apa? sebab ada "PROGRAM JOM BELI BARANG RAYA"
bersempena dengan Festival Ramadhan Putrajaya 2013
anjuran Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK)
program ini berlangsung bermula dari 26 Ogos sehingga 4 Ogos 2013 (10 hari)
ianya disertai oleh 48 buah syarikat dengan menempatkan 200 gerai jualan
waktu operasi Isnin - Jumaat adalah pada jam 12 tengahari - 12 tengah malam
manakala Sabtu & Ahad pula pada jam 10 pagi - 12 tengah malam
kat bawah ni gambar model cilik tunjukkan tempat & operation hours yer..hik3..

pada malam selasa yang lepas, ejat berkesempatanlah pergi ke sini
konon-konon nak tengok ajer
hmmmm.....tapi takkan adanya istilah konon-konon kalau dah sampai tempat macam ini
mesti terbeli sesuatu punya, takpe raya setahun sekali kan?.kikiki..

masuk-masuk je kat pintu utama ada jualan sofa, katil dan lampu-lampu
di ruang legar dewan seri melati juga ada jualan baju kurung, kasut dan karpet
produk-produk berbentuk makanan seperti coklat, biskut, kuih raya, kerepek, kek lapis sarawak, produk maggi, produk adabi terdapat di dalam dewan seri melati (tingkat bawah)
belum puas lagi cuci mata?haaaaaa jom naik ke tingkat atas pulak (dewan seri siantan)
dipenuhi dengan barangan berjenama seperi Polo, Cheetah, Larrie, Disney, Poney dll
untuk pakaian lelaki, pakaian kanak-kanak & kasut

memang banyak pilihan, produk-produk berjenama, ruang yang selesa, berhawa dingin,
tidak bersesak-sesak dan terdapat kawalan keselamatan RELA di pintu masuk dan keluar dewan
kebanyakan barang mempunyai diskaun, kira harga runtuhlah senang cerita
sebabnya kan? ternampaklah 1 seluar jeans zakwan yang beli kt sogo hari tu
sama jenama dan design tapi lagi murah kat sini..sob..sob..sob..nanges jap..uwaaaaaa!!!
takpelah rezeki sogo, anggap sedekah jela yang lebih-lebih tu
boleh? haha bolehkan ajer
jom layan beberapa keping gambar ;-)


ok, selamat shopping raya
rancang perbelanjaan anda dengan sempurna, jangan berlebih-lebihan
bersederhana kan lebih baik
jangan nanti lepas raya, korek tabung duit raya anak2 pulak yer
hik3, sekadar ingat mengingati, apa salahnya kan?=)

ok, daaaaa......