Friday, May 31, 2013

Menu puasa ganti - 2nd day

Haaaaa sekejap je dah 3rd day puasa ganti
Biasanya nak start tu yang liat
Bila da start ok jer
Alhamdulillah...

Ok lah, ini menu semalam
Nasi goreng kampung (ikan bilis langkawi tuuuu), bihun tom yam dan goreng karipap + nugget
Buat air oren tapi tak snap pun sebab da lapar..haha..
Tom yam tu yang 1st day punya tak abis, so panaskan letak bihun
jadilah bihun tomyam
settle

Hari ini nak masak apa pulak ek?
Ke ada orang nak belanja sebab anniversary?
Ngeh..ngeh..ngeh..

~ Nasi goreng kampung ~

~ karipap kentang, karipap sardin, fries, nugget ~

 
~ Bihun tomyam ~

ok, daaaa...

Wednesday, May 29, 2013

Menu puasa ganti -1st day

Alhamdulillah...
 selesai puasa ganti untuk 1st day
moga besok dan lusa diizinkan Allah dan diberikan kesihatan yang baik untuk terus berpuasa
lepas tu,sambung pulak minggu depan
insyaAllah moga dipermudahkan

Menu hari ini simple jer
Bukan hari-hari ko masak simple ke ejat?haha..
Tak apa lah
Simple-simple pun masak sendiri
Nak tambah berapa pinggan pun takde sapa kisah
Betul tak?hmmm...
Tapi aku tak adalah makan berpinggan-pinggan
Selalunya makan sepinggan je dah kenyang
Alhamdulillah...

Menu hari ini adalah tomyam dan ayam goreng rangup
Mak aku yang bagi resepi ni,dia kata cubalah sebab dia kata sedap dan senang
ayam akan rangup di luar dan lembut di dalam
Macam biasa tak ada sukatan..haha..sorry...
Ayam, garam, telur dan tepung gandum
Ambil ayam, letak garam, rendam dalam telur, golek-golek dengan tepung
dan gorengkan dalam minyak panas sampai kekuningan macam ayam KFC
ok, siap!


♥ Selamat mencuba ♥

Diari Seorang Diplomat, Hikmah Yang Tersirat

Assalamualaikum..
lamanya tak bersiaran
disebabkan kekangan masa dan keadaan yang tidak mengizinkan

Alhamdulillah
saya sudah pun mendapatkan buku
DIARI SEORANG DIPLOMAT HIKMAH YANG TERSIRAT
anda boleh pergi ke link di bawah untuk mengetahui proses pembukuan buku ini

seterusnya bolehlah membaca kisah kehidupan pemilik blog ini yang pasti akan meruntun jiwa
setiap bait-bait katanya penuh makna yang tersurat dan tersirat
berusaha meneruskan hidup demi puteri-puteri tersayang
iaitu zuriat yang ditinggalkan oleh arwah suaminya


Aku dah lama jadi silent reader pada blog ni
macam biasa, bila blogwalking kita akan jumpa banyak blog
tapi bila kita baca satu-satu blog
kadang-kadang kita akan baca sahaja
macam angin lalu
tapi....
pertama kali aku baca blog ni
aku terus jatuh cinta
aku tak tahu kenapa
mungkin sebab aku juga sudah berkahwin dan mempunyai anak
tapi....
yang berbezanya aku dengan dia
aku masih mempunyai suami
sedangkan dia hidup tanpa suami di sisi......

aku betul-betul tak dapat bayangkan kalau aku berada di tempat dia
adakah aku cukup tabah untuk menjadi seperti dia?
aku tahu, hanya insan-insan terpilih yang akan diduga seperti ini
insyaAllah Mawar, walaupun kita tidak pernah bersua muka
percayalah akan ada sinar kebahagiaan dan kegembiraan dihujung perjalanan ini nanti 
Ya Allah, kau kuatkanlah dan cekalkanlah hati Mawar
dalam membesarkan Embun dan Kekwa
harta yang paling bernilai dan tiada galang gantinya daripada arwah Nafastari
........................

Di kesempatan ini,
aku berdoa dan bermohon padamu Ya Allah
Kau panjangkanlah umur suamiku
Kau berikanlah kesihatan yang baik kepada dia
Kau peliharalah dan jauhkanlah dia dari segala malapetaka bencana
sesungguhnya aku masih dahagakan kasih sayang dan belaian manja darinya
biarlah kami sehidup semati hingga hujung nyawa
Amin Ya Rabbal A'lamin....

Friday, May 24, 2013

Menu mee goreng...

Hai readers yg sweet2 n gojes2!!!
sdg dlm usaha menggagahkan diri utk menghapdate entry
Tapi entry pasal makanan,boleh?
Blog aku ni bukanlah blog masakan tp sbb aku 'rajin' masak (erkkkk,rajin la sgt ejat ooiii)
so aku tepekla gmbr2 masakan yg aku masak..
Bukan ape, kang time2 kering idea nak masak ape, boleh jadi bahan rujukan,ye dak?..
Aku ni bukanlah pakar masak memasak, bukanlah chef, masak pn xdela sedap mana
Tapi.................................

Bila encik enal makan bertambah tambah pastu smpi licin...
hmmmm ape maknanya tu???muahahhaha!
Haaaaa tu yg buat aku rajin nk masak..
kadang2 bukan msk special pun, sardin ngn telur jer pastu kicap..
tp bile tgk die berselera makan..
happy sangat3 wehhh..
penat lelah kita kt dapur tu rasa terbalas..haha poyo la kau ejat!
Itu bagi akula..tak taula org lain..klu setuju angkat tgn, klu tak setuju angkat kaki..hikhik gurau jer..

Ok2 ni menu semalam,mee goreng jer..
Tiba2 rs boring lak ari2 mkn nasi, so campak2 jadila ini..tadaaaaa..
Mee,fishball,tauhu n sawi jer..
Nak tau sedap ke tak kena tanya encik enal la sbb die mkn sorg
tak pelawa pun aku kt sebelah die time tu..ish3x..
Hahaahaha xdela, aku diet, xmakan berat malam2 ni..
mkn roti n kopi mak dara jerrrr;-)
Ok, tata titi tutu...

Menu wesak day..

Breakfast roti bersalut telur berkeju,bape banyak berrr daaaa...
golden nugget ayamas
daaaannnn....
teh o panas!


Lunch plak aku masak asam pedas daging
daaaannnn....
sayur buncis bertelur..
Yummmeeehhhhh!!!


Done for today ;-)

Wednesday, May 22, 2013

Asal usul sakit perut melampau...

hai semua..
wes turu? hehe..
ape yang wes turu ni?
wes turu tu maksudnye "da tido?" dalam bahasa jawa..
aku ni xdela pandai speaking jawa tapi taula sikit2 perkataan jawa
kalau nak tau aku ni mix tau..
mix sbb abah aku jawa, mak aku banjar..
haha nak jugak mix2 ni..
ejat...ejat..layan jela..

hmmm...
nak cite pasal sakit perut sebenarnya..
aku perasan sakit ni lepas aku keguguran tahun 2011
mula2 sekali masa tu aku kt opis
aku baru abis pantang
walaupun gugur, aku still pantang 40hari
yela, cuti gugur cuma 2mgu
so bila da masuk opis, cuba pantang mane yg boleh
so aku juz jaga makan
bile da abis pantang tu, ade meeting rasenye..
aku pun belasahla sayur kangkung
lepas je makan, perut aku start senak semacam
menahan la kt meja sorang2
partition aku agak terlindung so sape2 pn xperasan
sampaila sakit tu reda..

next kejadian, jadi kat opis gak
waktu lunch tapau makanan kt cafe bawah
aku amik sambal tumis, sotong ke udang ke (aku xingat)
tapi sambal die ade biji2 cili tu tak hancur
aku pun bedal jela
pas makan masuk toilet nak amik sembahyang
tibe2 sakit tu datang
smpi terduduk aku dibuatnye sbb senak menyucuk2
xde sape lak yg masuk toilet time tu
klux blh gak mintak tolong
aku tgk muka aku kt cermin
bibir aku jadi pucat
pucat hokey??? aku da cuak da masa tu
takut fengsan lak dlm toilet
tapi mmg rasa da nak pitam..
aku duduk mencangkung, cuba cool down sambil pegang dinding
xdela duduk bersila, dalam toilet kot..
pastu die reda sikit2..
perrghhh sakit siootttt!!!

kat umah ni pn penah jadi
masa tu mak aku ada
die buatkan susu panas
pastu Alhamdulillah ok
mak pesan, kalau jadi lagi cmtu, cepat2 buat susu

aku pun penah pegi klinik
doc cakap perut aku berangin
die juz bagi ubat anginla yg kaler putih tu
tapi, aku rase lain macam je sakit ni
kesimpulannya......
pas aku gugur aku perasan yg aku xboleh makan makanan yang berangin cam kangkung n makanan yg pedas2 cm cili padi..
klu makan gak pastu terimalah akibatnya ejat oiii..

haaaaa, paham tak asal usul sakit aku ni?
pandai2 je aku reka cerita sakit ni kan?haha..
tapi betul la, aku tak tipu
aku yg merasainya
hazab hokeh,huhu..


*Credit to Google


Tuesday, May 21, 2013

Luncheon smlm dan hari ini..

Assalamualaikum..kabare?hehe..

berangan nak buat 1hari 1entry
tapi apa kan daya
kita hanya mampu merancang
Allah yang menentukan segala-galanya

Haaaa lunch ape tadi kawan2?..
Mesti best kan?
ini menu smlm..
tempe goreng..
wong jowo mmg xboleh berpisah dgn tempe,muahaha!

Next.... sambal tumis udang dan sotong..


Next lagi....sayur campur masak lemak (kacang buncis, carrot, tauhu, ikan bilis sikit buat perencah dia)
mak aku pesan, kalau masak lemak jangan tinggalkan masakan kita tu..pastu bukak api kecik jer n sentiasa kacau..ini bg mengelakkan kuah lemak kita tu pecah minyak..
da pecah minyak tak cantikla nnt rupenyer..
bgtau je pd sape2 yg xtau..yg da tau duk diam2..hehe..

ni....harini punye lauk..sup ayam jer..berbuih2 coz tgh menggelegak atas dapur (dalam tu da ade sayur sawi n kentang)settle..hehe..


nk dijadikan cerita sebenarnya..
smlm pas aku lunch dlm kul3 rasenyer..
tiba2 aku sakit perut giler2..
menyucuk2, senak, cramp smpi xboleh bangun..
(sbb2 arini aku masak sup jer, badan aku pn tak ok lg ni..
rase lemah je kesan menahan sakit smlm,huhu)
ok sambung..ms tu aku da naik atas..
aku gagahkan jgk turun bawah nk buat susu..
pas minum susu ingat ok tapi tak ok gak..
ms aku bangun tadi rase badan menggigil nk pitam..
aku wassup husband suh amik zakwan coz aku xlarat..
aku baring smpi berpeluh2..
pastu die reda jap..pastu dtg balik..
sll pas minum susu aku akan ok..
smpi husband aku balik pn tak ok gak..
die sapukan balm..pn tak ok gak..
smpi mlm die hilang sikit2 jer..
aku tahan la jugak smpi tertido..
sob..sob..sob..sakit wooo!!!

nnt aku cerita asal usul sakit ni ek..
sakit pn ade asal usul ker?hahaha boleh jer..
ok,daaaa...

Saturday, May 18, 2013

Kad untuk ibu

Seee...kad untuk ibu..
Hehe hati berbunga2 jap wlaupun bkn sepenuhnya hasil kerja zakwan..
Cikgu die da siap2kan kad tu pastu suh budak2 touch up..
Settle..
Hasil seni zakwan tang gmbr perempuan tu..so..so..la..haha..
Pastu tang kaler love tu..bagus..xkluar2..hehe..
Kalau nak diikutkan, hari2 adalah hari ibu.. (sbb2 aku br post cite pasal hari ibu,muahahaha)
Kalau aku,hari2 aku mmg akan ingat mak aku kt kg tu..die sihat ker,die da makan ker,die tgh buat aper..mcm2la..
tp xdela smpi hari2 tepon..da mcm org berchenta da klu cm2..hihi..
Walau ape pun hari yg kita sambut,hendaklah berpada2 dan bersederhana..aku bersyukur masih mempunyai emak,ade kwn2 aku yg da xde mak..aku xdpt bayangkan klu aku kt tmpt diorang..sob..sob..sob..
sooooo,hargailah ibu bapa kita selagi masih ada.. senangkan hati mereka dan jgn buat mereka berduka..
InsyaAllah hidup kt juga akan aman sejahtera...aminnnn... (eh cm pantun lak,ape2la..haha)
Daaaa...

Happy 4th Birthday ~Ahmad Alauddin Zakwan~

18.05.2009
tarikh yang tidak akan aku lupakan sampai akhir hayat
tarikh keramat di mana aku telah menjadi seorang ibu
syukur Ya Allah, syukur Alhamdulillah di atas kurniaan ini
aku tahu, tidak semua insan di dunia ini dapat merasai pengalaman bergelar seorang ibu
walau sudah berkahwin berpuluh tahun tetapi masih tidak dikurniakan zuriat
aku mengerti, aku faham perasaan mereka....
bersabarlah..sesungguhnya anda semua insan2 terpilih
Allah hendak menguji sejauh mana kesabaran kalian
jangan putus berdoa dan terus berusaha
insyaAllah Allah akan perkenankan...

aisshhhh mode sedih plak..huhu..
mau hepi2 sebab hari ni birthday zakwan
AHMAD ALAUDDIN ZAKWAN BIN ZAINAL
~ketinggian agama dan cerdik pandai~
insyaAllah..kami sebagai ibubapa hanya mampu berdoa semoga zuriat kami dapat menjadi seorang anak yang soleh, bijak, mendengar kata, mengikut apa yang disuruh dan meninggalkan apa yang dilarang oleh Islam..
Semoga zakwan terus membesar dengan sihat dan berjaya..

Ya Allah, Kau panjangkanlah umur anakku
Kau berikanlah kesihatan yang baik kepada dia
Kau peliharalah dia, jauhkanlah dia dari segala penyakit, gangguan syaitan mahupun bencana
sesungguhnya kami masih dahagakan tawa manja dia
kami masih dahagakan kenakalannya
walaupun kadangkala menguji tahap kesabaran kami
tapi itu semua cukup menceriakan dan membahagiakan kami sekeluarga, Ya Allah...
Kau perkenankanlah doa kami Ya Allah
demi zuriat kami yang tercinta..

Selamat Hari Lahir Zakwan..
Ibu dan abah saaaaaayang sgt kat zakwan..
Mmmmuuahhhh!!!!


haaaa ni gmbr zakwan fresh from oven ibu..kepala agak lonjong sbb lama sgt nk kuar smpi pindah hospital..fuhhhh..
Para para sakura..haha..

Masa ni zakwan 4bulan..rasa nak geget2 je lengan dengan jari jemari dia tu..

and now..... dah 4 tahun.. cepat betul masa berlalu..
Ni gambar pagi jumaat before pegi sekolah..
baju raya tahun lepas..tiap2 jumaat mmg pakai baju melayu..
tahun ni tak tau lagi tema kaler aper..
sedang difikirkan..

nanti kita celebrate ek zakwan, tunggu abah main badminton..
tak balik2 lagi ni..huhu..
ok tata titi tutuuuu...

Friday, May 17, 2013

Breakfast For Today

Salam Jumaat..Penghulu segala hari..
Alhamdulillah masih bernafas di bumi Allah ini..
breakfast ape arini?..
aku??? simple jer..hehe..

 Kopi Mak Dara gitewwww..bajet nak dapat cutting cm mak dara la2..boley???
hehe insyaAllah..usaha tangga kejayaan..
yang penting niat tu da ade..hari2 kite berangan, sebut, insyaAllah Allah akan perkenankan..
Bukan aper..nak cantik pun untuk suami..betulx?..uppsss...hihi..
da selamat da dalam perut ni..ni baru nak post..ok..chow!

Thursday, May 16, 2013

Selamat Hari Guru - 16 Mei 2013

Selamat Hari Guru...
Ucapan ini ditujukan khas untuk guru2 yang pernah mengajarku selama ini. Bermula dengan Tadika Islam Parit 1 Timur, Sek. Keb. Seri Makmur, Sek. Ren. Agama Ehyaul Falah, Sek. Men. Keb. Agama Simpang 5 dan UiTM Shah Alam. Jasa, bakti dan sumbangan yang dicurahkan oleh insan2 yang bergelar guru/pendidik/ustaz/ustazah/pensyarah dsb sungguh besar nilainya. Tidak lupa kepada abah aku Haji Md Suradi Bin Sidam juga seorang bekas guru (ustaz), kakak ku Siti Muniratullail yang berjaya mengikut jejak langkah abah menjadi seorang pendidik. Buat kaum keluarga, sahabat handai dan rakan taulan juga tidak dilupakan. Guru ibarat lilin yang menerangi anak didiknya, tanpa ilmu yang dicurahkan, takkan lahirlah generasi yang berjaya dan berguna kepada agama, bangsa dan negara.

Buat insan yang bergelar guru...
usah gentar, teruskan perjuangan
biarpun cabaran mendidik semakin hebat
selari dengan arus pembangunan dan teknologi yang semakin pesat
usah risau dan gusar, terus pandang ke hadapan
bagi mencorak dan membentuk jatidiri anak bangsa tercinta..

perghhhh puitis pulak petang2 ni,hehe..
happy reading..

SELAMAT HARI GURU!



Gambar : Credit to Google

Wednesday, May 15, 2013

kemunculan semula!

Assalamualaikum w.b.t..
lama sangat2 jari jemari ni tak menulis sesuatu dalam blog ni..
Alhamdulillah aku bersyukur kerana masih dipanjangkan umur, diberikan kesihatan yang baik untuk terus menjadi khalifah di bumi Allah ini...

Last entry aku pada januari 2012, sekarang da mei 2013..setahun lebih tak jenguk ke sini..bz sangat2 kot..hehe xdelah biase2 jer..
tapiiiii kemunculan kali ni insyaAllah tak kan hilang2 da kot..hihi..

Buat pengetahuan semua, aku da tak keje sekarang..insyaAllah niat di hati untuk memulakan business online di samping menjadi fulltime blogger..boleh?hehe insyaAllah saya perlukan sokongan anda semua..yang penting niat kita kena ikhlas dan hendaklah sentiasa berusaha..aku percaya Allah sentiasa bersama hamba2Nya..ntahla lately ni hati aku kuat memikirkan sesuatu yang aku tak berapa pasti tapi insyaAllah dengan keyakinan yang ada, akan ku teruskan juga hasrat hati ini...insyaAllah..doakan saya yer..

blog ini akan menjadi diari terindah dalam hidup aku..dulu masa sekolah aku mmg rajin tulis diari..bile da tulis, akan sorok dalam almari belakang2 lipatan baju..takut kawan baca nanti..hehe..hari2 aku tulis diari..time tu sekolah menengah so sibuk dengan admire la konon tp pelajaran tetap tak dilupakan..bile nampak je admire lalu depan kelas, terserempak dekat kantin, mule la sengih perasan sorg2..balik sekolah kang tulis la dalam diari..haha kelakar betul mase tu bile diingat2kan balik..

sekarang masa da berlalu, teknolgi semakin canggih..nak tulis sesuatu kenangan, perjalanan kehidupan, boleh tulis secara maya..tp ade jugak kot zaman sekarang yg masih menulis diari dalam buku..ikut keselesaan masing2..yg penting kita seronok sbb dapat luah ape yang kita rase dan dapat share segala kegembiraan yang kita dapat..

da start menulis macam ni la, xmau berenti, semua nak cerita..hehe xpela pelan2..ade masa cerita kat next entry..cite hari ibu, hari guru, birthday zakwan, our 5th anniversary, hubby's birthday, aku nye birthday...haaaaaa see sabar2..akan ku coretkan semua kenangan itu satu persatu..moga ada yang sudi membaca di luar sana dan semoga segala yang tersurat dan tersirat di blog ini akan dapat dijadikan panduan dan manfaat kepada semua..insyaAllah..