Thursday, November 14, 2013

Nasi Kerabu @Yati Ayam Percik, Bangi

~Assalamualaikum wbt~

seperti yang dijanjikan, satu lagi review JJCM untuk minggu ini
daaaaaan kali ini ejat pergi terjah Restoran Yati Ayam Percik di Bangi
ini salah satu cawangannya, cawangan asal adalah dari Kelantan
ejat pergi restoran ni pada hari ahad lepas sebab tiba-tiba rasa nak makan nasi kerabu
ini gara-gara tengok JJCM kat tv3 la, selalu jadi macam ni tau, kalau masa tengok tu belum makan nasi lagi, confirm lepas tu lapar melampau dan teringin nak makan macam-macam
sedangkan bukannya si Qi tu makan nasi kerabu pun
(haaaaaa ejat bukan mengidam yer, jangan nak buat spekulasi pulak, tapi kalau betul2 pun apa salahnye kan? ngeh..ngeh..ngeh..)

oklah, fikir punya fikir mana nak cari nasi kerabu dekat Putrajaya ni?
bila google, banyak keluar Yati Ayam Percik dan Kak Mah Gate1 tu
tapi yang dekat Gate1 tu dia bukak pagi-pagi untuk breakfast, tengahari dah tutup kedai
jadinya kami decide nak pergi Yati Ayam Percik je lah

kedainya betul-betul bersebelahan dengan Wadihana Islamic Kitchen House, Bangi
restoran yang ejat selalu terjah jugak tu
di bawah ini ejat sertakan alamat dan no. telefonnya sekali

Alamat & No. Tel:

21, Jalan Medan Pusat 2D, Persiaran Bangi,
43650 Bandar Baru Bangi,
Selangor.
03-8927 5636

jom usha keadaan dalam kedai dan apa yang ejat sekeluarga makan;)
 
 ~ruang makan yang luas dan selesa~
 
 ~Nasi Kerabu Ayam Percik =RM8.50~
*Ayam percik ni ada 2jenis kuah, 1colour yang macam ejat makan ni dan 1lagi colour putih
so pilih la nak mana satu tapi harga sama je
Ayam tak berapa nak besar sangat tapi kuah perciknya not bad
  
 ~Nasi Kerabu Daging Bakar =RM7.90~ 
Daging lembut dan bahan perapan pada daging tu pun sedap
 
 ~Keropok Lekor =RM3.90~ 
 ~Lemon Ais =RM2.40~
segerrrrr bak kata orang jawa..hik3..
 ~Cendol Biasa =RM3.00~
ejat gedik pilih cendol pastu tak sedap, ok bai!
tak boleh masuk tekak la, last2 ejat rembat air encik enal, haha sorry bang
manala tau tak sedap, kalau tak sedap takdelah ejat order kan?
moral of the story, kalau nak makan cendol pergilah kedai yang memang betul-betul jual cendol macam kat lori-lori kecil tepi jalan tu ek
ok secara keseluruhannya, nasi kerabu, keropok lekor dan lemon ais semua ok
cendol je yang out! haha jujur
bak kata encik enal, "bolehlah, sebab dah lapar" chettt!;)

 tiba-tiba ejat teringat nasi kerabu masa zaman study diploma kat uitm dulu
masa diploma, kampus kat seksyen 17 dan kolej kat seksyen 18
jadi bila time bulan puasa, Bazar Ramadhan Seksyen 18 memang happening
maklumlah kawasan perumahan, kawasan kilang, kawasan kolej
yang student ni memang cari makanan kat luarlah sebab kami tak ada dewan makan

ada 1gerai nasi kerabu ni memang best gila, lauk2 dia banyak pilihan dan sedap pulak tu
rasa-rasanya macam hari2 je ejat beli nasi kerabu dekat makcik tu,hik3
selalunya memang ejat akan ambil ayam percik dengan telur masin
kalau boring makan ayam, tukar daging bakar la jawabnye
ikan kembung goreng tepung tu ejat tak gemar sangat
aisshhhhh, terbayang-bayang lagi rasanya, bila lah dapat makan lagi ni,huhu :'(
 
oklah, berangan bab makanan ni tak berkesudahan jadinya tapi best kan?
ok, happy reading;)

Tuesday, November 12, 2013

Mr Kabab&Biryani, Presint Diplomatik

~Assalamualaikum wbt~

asyik2 review ejat masak jer, boringlah..so hari ini ejat nak review pasal nasi arab, boleh?
ejat makan nasi arab ni Sabtu lepas, tapi ni baru sempat up entry, hihi;)
rasanya ramai yang suka nasi arab kan, betul tak???
ejat sekeluarga biasanya makan nasi arab kat cafe Uniten (D'Arab Cafe)
selain daripada tu, kalau malas nak ke Uniten, Mr Kabab la menjadi pilihan sebabnya dekat dengan rumah

ini alamat dan no tel. nya:

MR. KABAB & BIRYANI 
(Menyediakan Makanan Tradisi Arab dan Pakistani)
No.42,44,46, Jalan Diplomatik 3/1, Presint 15, 62050 Putrajaya
Tel: 03-8889 3209

kedainya sebaris dengan Restoran Alamanda (mamak) dan Bank Rakyat Putrajaya
kedai ni ada 3lot, 2lot untuk dine-in dan 1lot untuk take away
keadaaan dalam kedai sangat selesa, banyak kerusi meja disediakan dan berhawa dingin
maaf, lupa ambil gambar dalam kedai, sibuk melayan si zakwan..
ok, jom usha apa ejat makan
~Grilled Chicken with Mendy Rice = RM14.00~
*bekas putih : tomato hancur (xtau nama dia,lol)
*bekas bulat : kuah kari
~Lamb Pizza = RM15.00~
~Milo Ais = RM3.00~
~Limau Ais = RM4.00~

Subtotal = RM36.00
Service Charge = RM1.80
Total = RM37.80

 overall, nasi arab dia memang sedap, lembut dan cukup rasa
ayam dia pun sedap dan dimasak sempurna
cuma pizza tu, tekstur doh dia ok, lembut, sos dan bahan2 yang ditabur atas tu pun superb
cuma lamb tu je, ejat ingatkan dia tabur minced lamb tapi sebenarnya potongan2 kecil daging kambing, agak spoiled la rasanya bila makan dengan pizza
kalau makan dengan nasi ok lorrrr
phewww....ok, itu jer review JJCM ejat untuk hari ini, peace!=)
 haaa yang atas ni Not For Sale yer
anak bujang i,hehe..actually baru balik dari Graduation Day Tadika Vonad
zakwan buat persembahan Kelas 4 Comel, jadi pokok sebab tu pakai t-shirt hijau
tanya sama pokok, apa sebab goyang...lalalala~~~
zakwan tak grad lagi, zakwan baru 4 tahun, nak grad tunggu 6 tahun
untung budak2 sekarang, kecik2 dah grad..Alhamdulillah;-)

ok, ada 1 lagi review pasal 1 restoran yang ejat pergi ahad lepas tapi tengah draft
tungguuuuu....ok, daaaaa;) 

Friday, November 1, 2013

Masak Untuk Suami ;)

~Assalamualaikum wbt~ 

hari ni nak up lagi gambar makanan, boleh ker?
hik..hik..hik..
ok jom cuci mata tengok apa ejat masak!

~Menu 31.10.2013~
  
 Asam Pedas Daging
Telur Rebus + Salad Thousand Island

hari ni punya menu, budak tadika pun boleh masak..lol
bukan apa, encik enal cakap tak balik sebab dia dah kenyang makan nasi lemak kat office
bos dia belanja. so, ejat pun masak ala kadar jerla janji lepas perut ejat
malam nanti nak g Alamanda, encik enal ajak tengok wayang so nak makan kat sana jer
 
Nasi Putih 
Telur Dadar + Ulam Salad

ok, chow dulu..daaaaaa=) 

Thursday, October 31, 2013

Main Masak-Masak

~Assalamualaikum wbt~

2,3 hari ni cuaca mendung-mendung syahdu jer
ejat pun apa lagi, kejap-kejap jadi mata garfield, adoyai masalah betul
hari-hari snap gambar makanan tapi nak up entry nyer asik tak kesampaian jer, hik3..
ok, tetap nak show off jugak, jangan marah haaaaa
gigih tau masak, pastu snap gambar semua
ok, jom tengok apa ejat masak

~Menu 29.10.13~
Sambal Udang
 Sup Sayur + Bebola

~Menu 30.10.13~
 
Ayam Masak Kicap + Kentang
 Sayur Sawi + Tauhu

 ok, menu hari ni, besok ejat up yer, sekali harung dengan menu besok, senang cerita
hihihi
so, pada kawan2 yang tak ada idea nak masak apa tu bolehlah usha-usha blog ejat
mana tau boleh dapat idea, masakan ejat tak delah hebat mana, semua simple2 jer
janji ada lauk, ada sayur, kalau ada kuah lagi sedap makan
kalau tak ada kuah, kicap pun jadi.. Alhamdulillah..
ok, chow dulu..daaaaaa;)

Monday, October 28, 2013

Menu Sunday + Monday Blues

~Assalamualaikum wbt~

haaiii semua, sorrylah mood blogging on off..hik3
hari ni ejat nak show off menu lunch kitorang semalam, lunch pun dah nak pukul 4.30pm
hadoiii fengsan suamiku..haha tak adalah dia ok jer
biasalah hujung minggu, breakfast pun dah waktu lunch, so waktu lunch dah terlajak ke waktu dinner, haa camno tu?
masa breakfast ejat dah buat bihun goreng, itupun makan pukul 12.00 tengahari sambil tengok Jalan-jalan Cari Makan, bila dah pukul 3 lebih perut pun dah start bunyi-bunyi
apa lagi? bersilat lah kat dapur
daaannnnn inilah hasilnya..malas nak snap satu-satu sebab perut dah laparrrr
 ~Sup daging + kentang
~Sambal kicap
~Cendawan goreng tepung
~Salad + thousand island

yang kat bawah ni pulak menu tengahari tadi
encik enal cakap nak balik makan, ejat pun laju-laju masak, main campak-campak jer
dan tadaaaaa!!!
~Ikan jacket masak masam manis 
 
~Sawi + cendawan masak sos tiram

ok, cukup untuk hari ini...daaaaaa ;-)

Thursday, October 17, 2013

Makan Folic Acid Appeton

~Assalamualaikum wbt~

ok, meh sini dekat2 sikit, ejat nak habaq mai satu lagi usaha ejat untuk TTC ni
antara usaha yang ejat lakukan adalah makan FOLIC ACID BRAND APPETON
ejat beli kat guardian ke watson ek?lupa la, huhu..
kalau tak tahu yang mana satu, ini ha gambarnya
ejat beli sekotak terus, ada 3 papan, kira 90 biji la dalam tu
memang berchenta nak abiskan, sekarang ni pun ada lagi tapi tinggal 6 biji je kot
maklumlah kadang2 lupa, kadang2 ingat, sekejap makan, sekejap tidak
huhuhuhu ampuunnn buukkk...

bila google memang ada testimonial yang berjaya mengandung setelah makan folic acid jenama appeton ni..Wallahua'lam, rezeki masing2 kan?
 kadang2 semua ubat2 atau benda2 yang kita makan ni nak jadi penyebab je
tapi sebenarnya semua datang dari Allah
makanlah apa pun berbakul2 tapi kalau Allah tak perkenankan, tak jadi jugak
tapi yang penting kita kena berusaha selagi terdaya dan termampu
so, kepada kawan2 yang sedang berusaha untuk mendapatkan zuriat tu bolehla cuba makan folic acid appeton ni. Mana tahu serasi dengan korang dan selepas ni ada rezeki untuk menimang cahaya mata. Syukur Alhamdulillah..
Yang penting usaha, usaha dan terus usaha yer kawan2.
Caiyok untuk semua geng TTC ;-)

Wednesday, October 9, 2013

Hari Rabu Tanpa Kata

~Assalamualaikum wbt~

hayatilah dan renungkanlah kata-kata ini
semoga ianya dapat menjadikan kita seorang hamba yang bersyukur dengan segala nikmat yang telah diperolehi selama ini
bersangka baik dengan Allah kerana Allah adalah sebaik-baik perancang
 renung-renungkan dan selamat beramal ^_^

Tuesday, October 8, 2013

Kebaikan GLA Complex Shaklee

~Assalamualaikum wbt~

nak tahu apa yang best tentang GLA Complex ni?
ejat bukan Shaklee Independent Distributor tau
tapi ejat up entry ni sebab ejat nak share pengalaman dengan kawan2 di luar sana
ejat tak dapat apa-apa komisyen pun, just for sharing..hi..hi..hi..
ok, kat bawah ni antara khasiat GLA Complex, boleh usha2 yer
ejat start makan GLA ni awal bulan6
kenapa tiba2 ejat pilih GLA ni?
hmmmm, panjang ceritanya, nanti ejat up kat entri lain yer, promise!
ok, ejat makan GLA ni start dari 1st day period sampailah waktu subur
lepas waktu subur tak digalakkan makan sebabnya takut kot2 dah lekat
1botol mengandungi 60biji
so ejat makan dalam 15hari setiap bulan, tahanlah selama 4bulan
sekarang memang dah abis stok tapi takper seller shaklee ni belakang rumah ejat jer
boleh order pastu baling ikut tingkap
hahaha xdelah..kurang sopan kot main baling2;)

berdasarkan pengalaman ejat makan GLA ni selama 4bulan,
kesan yang paling ketara adalah sakit sebelum period tu (PMS)
kalau kat gambar atas tu yang melegakan PMS (sindrom pra-haid)
ejat rasa semua perempuan2 kat luar sana tau kan apa tanda2 sebelum period?
ada yang sakit cik B, ada yang sakit pinggang, sakit perut, tumbuh jerawat dll
macam ejat, sejak azali tanda2 sebelum period adalah sakit cik B
tapi lepas makan GLA ni Alhamdulillah tak sakit langsung, sikit2 pun tak ada
betulll, ejat tak tipu...
mula2 macam pelik la, bila tak sakit tu bajet2 pregnant tapi sampai masa cik P pun datang gedik2 dengan jayanya
keciwaaaaa lagi..sob..sob..sob..

so itu jela pengalaman ejat bila makan GLA ni
ingat lepas period ni nak order lagi GLA + combination untuk kesuburan
Alfalfa ke ESP ek yang elok?
Any suggestion?

tahun ni memang ejat usaha lebih untuk pregnant
seingat ejat dari awal tahun lagi ejat dah cuba macam2, nanti ejat share yer
tapi yerla belum sampai rezeki lagi
terus dan terus berusaha dan berdoa tanpa jemu
semoga Allah makbulkan doa kami untuk menambah zuriat lagi
Amin Ya Rabbal A'lamin....

Thursday, October 3, 2013

Pengalaman Makan Clomid

~Assalamualaikum wbt~

clomid..clomid..clomid..apa benda tu?
hmmm, untuk geng TTC mesti dah biasa dengar
yang tak biasa dengar boleh KLIK SINI untuk maklumat lanjut yer ;)
oklah, tahun ini ejat memang usaha lebih untuk tambah zuriat 
maklumlah zakwan pun dah masuk umur 4 tahun bulan Mei yang lepas
kalau ada adik zakwan, dah 2 tahun dah dia sekarang..........
tapi Allah lebih sayangkan dia..........
ibu doakan semoga anak ibu tenang di sana..........
Amin Ya Rabbal A'lamin...........
fuhhhhhh, dah2 tak mau sedih2 yer ejat, sila usaha lebih sikit, tahun depan ko dah 31
gullpppppp, owhhhh no!!!
ok, sambung cerita clomid
ejat start makan clomid ni bulan 8 dan continue lagi untuk bulan 9 sebab belum menampakkan apa-apa hasil
ejat dapat ubat ni dari Hospital Putrajaya masa bulan 8 hari tu
sebabnya sebelum tu ejat ada buat check up sikit, lepas scan, docktor kata tak ada apa-apa masalah, so dia cuma bagi clomid (50mg) untuk 3 cycle
lepas 3 cycle tak pregnant jugak, datang semula hospital untuk follow up
hmmmmm, so still waiting, waiting and waiting..........

selama 2 cycle makan clomid ni, ejat perasan lah beberapa perubahan dalam diri ejat
pertama sekali, ejat jadi sangat lapar hokay!
betul, tak tipu. lepas makan, rasa nak makan dan makan lagi
perut rasa lapar memanjang dan tak kenyang2, haaaaa sangat bahaya!
lepas dah makan banyak, apa lagi? badan pun rasa beratlah dan makin berisi
tapi serius, memang akan rasa lapar yang berpanjangan
ada jugak google2 dan ada komen yang mengatakan makan clomid jadi gemuk
gullpppppp!
tapi yerla, itu pengalaman orang dan ejat rasa ubat-ubatan ni bertindak balas mengikut ketahanan badan masing-masing. wallahua'lam
(nak sedapkan hati benarnya, uwaaaaa dah gumuks!)

lagi satu perubahan yang ejat rasa adalah perubahan emosi
tersangat-sangatlah emo, kejap rasa nak marah, kejap rasa nak menangis, kejap rasa nak merajuk, mengamuk, nak makan orang, haaaaaaa scary tak???
hahhahahaahaha!
sikit-sikit rasa sensitif sangat, small matter pun nak ambil port
contohnya?hmmm, tak boleh la cerita kat sini, cerita rumahtangga kan
tapi memang, perubahan emosi yang sangat2 melampau!
grrrrrrr.....grrrrrr.....grrrrrr......

so, itu jelah perubahan ketara yang ejat nampak dan rasa
lain orang, lain kesannya, ye tak?
doakan ejat yer kawan2
ejat tahu Allah dah dengar doa ejat, Allah dah proses doa ejat, tinggal Allah nak makbulkan je doa ejat tu
tapiiiiiiiiiiii, tak tahu bila. cepat atau lambat kenalah tunggu dan bersabar
hanya Dia yang mengetahui perancangan yang terbaik untuk hamba-hambanya
Allahuakbar, Ya Allah........

Wednesday, October 2, 2013

Wordless Wednesday

~Assalamualaikum wbt~
 
Hari Rabu Tanpa Kata
Pre Aidiladha, yummeh!
Ok bye! ;-)

Tuesday, September 17, 2013

Resepi Sambal Tahun Jawa

~Assalamualaikum wbt~ 

siapa kat sini pernah makan sambal tahun? angkat tangan cepat ;-)
ada yang panggil sambal tahun, sambal taun, sambal taon
ikutla slang masing-masing yer, hik3

sambal tahun merupakan makanan tradisi orang jawa
masakan ini memang sangat pedas hasil daripada cili padi/cili burung yang digunakan
jika sekali imbas, seakan-akan masak lemak cili api tapi kuah sambal tahun agak cair
 kebiasaannya, lauk yang digunakan adalah seperti kerang, kulit lembu, perut lembu, pedal ayam, hati ayam, paru lembu ataupun ikan bilis
saya bagi amaran awal-awal, makanan ini memang sangat pedas yer
siapa-siapa yang tak tahan pedas memang rugila tak dapat rasa, hik3 

nak tahu kenapa masakan ni namanya sambal tahun?
ok, mengikut sejarah orang dulu-dulu, masakan ini boleh bertahan agak lama
diibaratkan macam bertahun2, ibarat sahaja yer
kalau makanan yang dah bertahun, mau kena keracunan makanan lak nanti, hi3
maklumlah, orang dulu-dulu mana ada makanan  sangat
jadi, kalau tak abis, besok akan dipanaskan semula dan ditambah apa-apa yang kurang
masakan ini, semakin dipanaskan akan menjadi semakin sebati dan sedap
kombinasi di antara santan dan lengkuas tu memang terbaik

ada jugak mitos yang ejat baca dari pakcik google
mengatakan sambal tahun ini hanya dimasak setahun sekali sahaja sewaktu hari raya
sebab tu nama dia sambal tahun
wallahu'alam......

ok, kat bawah ni gambar sambal tahun dapat dari kenduri kat kampung
kat kampung ejat, sambal tahun ni biasa disediakan sewaktu kenduri dan musim perayaan
tapi balik kampung semalam ejat makan sikit je sebab lauk banyak, dah kenyang
pastu tengok balik gambar ni tiba-tiba terliuq pulak..hadoiiiiiii...
 jom usha resepi sambal tahun
ini bukan resepi chef ejat yer, resepi dari internet
 credit to: myresepi.com
  
Bahan-bahan (untuk 5 orang makan)
  • Bahan A:
  • 500g kulit lembu yang telah direbus dan dipotong nipis
  • 1/2 cawan cili padi kampung
  • 2 cawan lengkuas muda dihiris nipis
  • 1 keping asam keping
  • 3 cawan air
  • garam dan serbuk perasa
  • Bahan B (kisar)
  • 1/2 cawan udang kering
  • 10 ulas bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • Bahan C
  • santan pekat dari 1 biji kelapa

Cara-cara


  1. Rebus bahan-bahan A dan B sehingga lengkuas lembut.
  2. Masukkan santan kelapa, kecilkan api, kacau selalu sehigga mendidih.
  3. Rasa asam garamnya, bolehlah dihidangkan
ok, selamat mencuba! ;-)

Friday, September 13, 2013

Menu Favourite Encik Enal

~Assalamualaikum wbt~

hari ini ejat ala2 rajin sikit yer, sikit jerla tak banyak
raijn sebab apa? rajin sebab masak pastu snap gambar, muahahaha!
bukan apa, dah lama tak snap gambar makanan yang dimasak sendiri
bukan ejat tak masak tau..hari2 ejat masak tapi malas giler nak snap gambar
so, hari ini terlebih rajin, show off la apa ejat masak

takdelah masak hebat2 pun, biasa2 jer, janji kenyang & encik enal suka
dari hari tu duk sebut nak daging goreng kunyit, daging goreng kunyit
haaa, hari ini ejat buatlah special untuk dia, special la sangat, haha
lauk2 kat bawah ni makan dengan nasi panas2, bubuh kicap, mmg mabellesss!

ok, jom usha apa ejat masak hari ini=)
 ~Daging Goreng Kunyit + Bunga Kobis + Carrot~
~Ikan Goreng Meletopsss Encik Enal~
nak tahu kenapa ejat bagi nama ikan tu macam tu???hik3
sebabnya dia sukaaaalah sangat ikan ni, kalau ejat suruh dia beli ikan, mesti ikan ni yang dia ambil, ejat pun tak tahulah kenapa
 ikan selar kalau tak silap, ikan ni kecik2 pastu kalau goreng Ya Allah..
meletup2, kadang tu sampai melompat2 ejat kat dapur sebab nak elak minyak
hahahhaha extreme kan main masak2 ni?
tapi yg ejat perasan, bila dia meletup tu menandakan ikan tu dah masak, haaaa gitu
ikan lain tak pulak, ikan ni jer, hmmm konpius2
~Salad + Tauhu Goreng + Sambal Pecal~
bahan2 pecal tak ada, tauhu pun jadilah
  eh3, sempat menyelit yer..hihi..
ni menu semalam, semalam tak makan nasi konon2nya, bajet diet la, hmmmm haram
hari ini cari nasi jugak, baru kenyang, Alhamdulillah
ini wedges dan salad jer pastu letak mayonis & cheezy mayo
settle!

ok, la chow dulu, daaaaaa......

Thursday, September 12, 2013

Al-Fatihah

~Assalamualaikum wbt~

hai semua, lamanya ejat tak bersiaran, ngeeeeee...mood ke laut, ke langit semua ada
sorry, mintak ampun, mintak maaf, hik3...
bila bukak jer blog, blog tengok ejat, ejat tengok blog, blurrrrrr, tak tahu nak tulis apa
phewwwww!!!
so hari ini ejat terpanggil untuk menulis sesuatu sebab rasa sedih dan tersentuh sangat membaca berita yang melibatkan kematian kanak-kanak
yang pastinya akan meruntun hati sesiapa sahaja lebih2 lagi hati seorang ibu

yer, ejat tahu semua itu takdir Allah, qada' dan qadar yang memang sudah tertulis
tetapi pasti ada secebis penyesalan jauh di lubuk hati ibu bapa kanak-kanak tersebut
wallahua'lam......
dan hanya insan2 terpilih sahaja yang diberi dugaan hebat yang sebegini
semoga segala yang berlaku dapat memberi pengajaran kepada kita semua
 Kau tempatkanlah anak-anak kecil yang tidak berdosa ini di syurgamu Ya Allah...
Amin Yarabbal A'lamin......

KES 1:
MAIN-MAIN BAWA MAUT

Parit Buntar: “Saya meluru ke belakang kereta dan sebak apabila melihat anak saya dalam keadaan melutut sambil memegang selipar manakala kepalanya terhimpit di dinding rumah.

“Apabila kereta digerakkan ke depan, tubuhnya jatuh dan kepalanya berdarah. Selepas diperiksa, saya dapati dia sudah tidak bernyawa.”
Demikian kata Mohd Ali Hussin, 53, ketika menceritakan tragedi kematian anak bongsunya selepas seorang lagi anaknya yang baru berusia empat tahun cuba memandu kereta miliknya.

Kejadian berlaku di rumah keluarga berkenaan di Taman Kerian, di sini, jam 12.30 tengah hari semalam dan mangsa, Mohd Adam, berusia dua tahun maut di tempat kejadian.

Foto
MOHD Ali hanya mampu terpaku anaknya maut akibat kecuaian.
Foto
 KESAN percikan darah jelas kelihatan pada dinding rumah.

Mohd Ali berkata, sebelum kejadian, anak keempatnya, Aiman Yasin, dipercayai mengambil kunci kereta miliknya tanpa disedari ahli keluarga lain.

KES 2: 
ANAK 2 TAHUN MAUT JATUH KOLAM TERBIAR

Bentong: Luluh hati seorang ibu apabila anak tunggalnya yang bakal menyambut ulang tahun kelahiran pada 20 September ini ditemui lemas di dalam sebuah kolam terbiar di FELDA Lurah Bilut, di sini, kelmarin.

Dalam kejadian jam 10 pagi itu, mangsa, Ahmad Yaakob Zaili berusia dua tahun disahkan meninggal dunia di tempat kejadian sebelum mayatnya dihantar ke Hospital Bentong untuk bedah siasat.

Difahamkan, sebelum kejadian kanak-kanak terbabit dikatakan bermain seorang diri di depan rumah manakala ibunya di dapur dan bapanya bekerja di sebuah kilang air batu.

Selepas siap melakukan kerja rumah, ibu mangsa memanggil anaknya beberapa kali, tetapi tiada sahutan menyebabkan dia bersama suaminya yang kebetulan pulang dari kerja bergegas mencari mangsa.

Seorang saksi yang hanya mahu dikenali sebagai Abdul Razak, 50, berkata ketika kejadian, dia berada di depan rumahnya sebelum terpandang satu objek mencurigakan di dalam kolam.

“Saya memberanikan diri menghampiri objek berkenaan dan terkejut apabila mendapati ia jenazah anak jiran sebelum menghubungi Balai Polis Lurah Bilut,” katanya.
Sementara itu, Ketua Polis Daerah Bentong Superintendan Mohd Mansor Mohd Nor ketika dihubungi mengesahkan kejadian berkenaan dan berkata, kes diklasifikasikan sebagai mati mengejut.

 
Kes 1:
"ahli keluarga tidak menyedari anak kecil berusia 4tahun itu mengambil kunci kereta"

Moral of The Case:
Ibu2 bapak2 sila letak kunci di tempat yang tinggi/ tersorok yer agar anak-anak kecil tidak dapat mengambilnya atau mencapainya sesuka hati.
bukan kunci kereta jer, semua jenis kunci yer. kalau dia dapat kunci rumah pun bahaya jugak. dia keluar rumah berjalan merayau entah ke mana, haaa sudah 1hal nak mencari
(rumah i dah lah takde pagar, konon2 bajet macam rumah omputih la ek, hik3)

Kes 2:
"Difahamkan, sebelum kejadian kanak-kanak terbabit dikatakan bermain seorang diri di depan rumah manakala ibunya di dapur dan bapanya bekerja di sebuah kilang air batu."

Moral of The Case:
walau sesibuk mana pun kita, jangan sampai tak hiraukan kewujudan anak-anak
sentiasa alert di mana mereka berada, apa mereka buat, apa mereka makan
even di dalam rumah sekalipun
macam ejat, sesaat tak nampak kelibat zakwan, ejat akan menjerit panggil dia
kadang-kadang dia senyap2 je masuk toilet
kejap nak buang air kecikla, kejap nak buang air besarla
itu kalau kat dalam rumah, ok lagi, pusing2 pun tak ke mana
kalau pergi berjalan kat luar lagilah kena sentiasa alert
shopping complex ker, tempat ramai2 orang ker
anak-anak kecil zaman sekarang sangat pantas dan berani
so, kita sebagai ibu bapa kena lebih pantas dan berani daripada diorang
ingat tu kawan2!

ok, berbalik kepada kedua-dua kes di atas
kesimpulannya, kita kena ambil pengajaran daripadanya
nak salahkan sesiapa pun dah tak ada guna
so, for me
don't take for granted and always be alert with your kids

takziah diucapkan kepada keluarga kedua-dua mangsa 
semoga tabah dan sabar menerima dugaan Allah ini
InsyaAllah ada hikmah atas apa yang terjadi
ingat, Allah ambil sesuatu dari kita sebab Dia nak gantikan sesuatu yang lebih baik daripada yang sebelumnya itu
didoakan juga semoga roh anak-anak kecil ini tenang dan damai di sana
serta ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman
amin dan AL-FATIHAH...........