Saturday, January 11, 2014

Tips Suami Pikat Isteri

~Assalamualaikum wbt~
2bulan tak update blog,ngeeeee apa nak jadi ni ejat.. ok2, ejat cuba untuk tahun 2014 ni jangan malas2 dan rajin2 up entry,hihi..
So, inilah 1st entry ejat untuk 2014, tadaaaaaaaa!!! ada beberapa tips bagaimana cara si suami nak pikat si isteri, jeng..jeng..jeng;-)
1) Beri pujian kepada isteri

Jangan lokek memberi pujian kepada isteri dengan mengatakan dia cantik dan kemas. Pujian ini penting untuk menaikkan semangat isteri tatkala semangatnya hilang dan luntur.

2) Dengar pendapat isteri
Suami isteri perlu sering bertukar-tukar pendapat tidak kira taraf pendidikan atau profesionalisme mereka. Isu semasa boleh dijadikan sebagai ‘ice-breaking’. Kemudian, berbincanglah mengenai hal rumah tangga dan masa depan. Suami boleh bertanyakan pandangan isteri mengenai masalah kerjanya.

3) Penuhi hajat isteri


Bukan semua hajat isteri boleh dipenuhi suami. Bukankah pemberian itu melambangkan anda suami yang amat menghargai pengorbanan isteri.

4) Anggap pasangan seperti diri sendiri


Menganggap pasangan sebagai diri sendiri yang harus dihargai, dibelai, dihormati, disayangi dan dikasihi. Semua orang suka dibelai dan dikasihi apatah lagi pasangan suami isteri. Mengapa selepas berkahwin cinta tidak sehangat sewaktu bercinta. Inilah yang sering diabaikan oleh banyak pasangan. Pasangan anda adalah cerminan diri anda sendiri. Kemana pun anda pergi, potret wajahnya perlu anda bawa bersama. Jika ini diamalkan selalu, rumahtangga akan bahagia.

5) Isteri bukan pembantu rumah

Banyak suami menganggap kerja-kerja rumah tanggungjawab isteri seratus peratus. Padahal dalam Islam, tidak ada hukum isteri wajib melakukan kerja rumah. Cuma, ajaran Islam mengatakan wanita berkahwin yang taat dengan suami dan Tuhan, menjaga harta dan maruah suami dengan sebaiknya akan dijamin syurga. Itu sahaja. Atas jaminan inilah ramai wanita tidak berkira dengan kerja rumah yang mereka lakukan.

6) Isteri juga manusia


Mereka ialah golongan wanita yang penuh dengan perasaan emosi. Apabila mereka redha dan bahagia dengan setiap perkara yang mereka lakukan, maka perasaan mereka tenang dan gembira. Namun, jika mereka tertekan dengan apa yang berlaku, maka emosi mereka mulai berkecamuk dan sering mencari jalan keluar daripada masalah yang mereka hadapi.

7) Ingat tarikh penting

Manusia memang suka dihargai dan dikejutkan dengan pemberian hadiah oleh sesiapa sahaja apatah lagi daripada orang yang disayangi. Cukup sekadar seutas jam atau sehelai tudung. Jika ‘budget’ anda tidak mencukupi, memadai sekuntum bunga dan sekeping kad.

8) Bantu ringankan tugas isteri

Suami perlu turun padang membantu isteri jika setiap hari isteri anda bertungkus lumus memasak,membasuh dan mengemas rumah. Jika anda tidak mahir memasak makanan yang berat seperti lauk pauk, cukup sekadar menggoreng ikan atau telur. Cuba perhatikan isteri anda yang sedang menikmati makanan anda masak. Tentu dia gembira dan tersenyum.

9) Bawa isteri berehat

Kebanyakan suami menganggap berjauhan daripada isteri kebebasan baginya kerana isteri tidak dapat menghidu apakah dilakukan di belakangnya. Kini, anda cuba terbalikkan situasi ini. Sentiasa bawa isteri berjalan-jalan dan berehat di tempat peranginan.

10) Ciuman khas untuk isteri

Cuba tanya diri sendiri bilakah kali terakhir anda mencium dahi isteri anda ketika dia berehat selepas penat bekerja. Tahukah anda ciuman anda di dahi atau kucupan di bibirnya dapat menghilangkan segala kepenatan dan tekanan pada dirinya hari itu. Begitulah kuatnya kuasa ciuman suami kepada isterinya

Thursday, November 14, 2013

Nasi Kerabu @Yati Ayam Percik, Bangi

~Assalamualaikum wbt~

seperti yang dijanjikan, satu lagi review JJCM untuk minggu ini
daaaaaan kali ini ejat pergi terjah Restoran Yati Ayam Percik di Bangi
ini salah satu cawangannya, cawangan asal adalah dari Kelantan
ejat pergi restoran ni pada hari ahad lepas sebab tiba-tiba rasa nak makan nasi kerabu
ini gara-gara tengok JJCM kat tv3 la, selalu jadi macam ni tau, kalau masa tengok tu belum makan nasi lagi, confirm lepas tu lapar melampau dan teringin nak makan macam-macam
sedangkan bukannya si Qi tu makan nasi kerabu pun
(haaaaaa ejat bukan mengidam yer, jangan nak buat spekulasi pulak, tapi kalau betul2 pun apa salahnye kan? ngeh..ngeh..ngeh..)

oklah, fikir punya fikir mana nak cari nasi kerabu dekat Putrajaya ni?
bila google, banyak keluar Yati Ayam Percik dan Kak Mah Gate1 tu
tapi yang dekat Gate1 tu dia bukak pagi-pagi untuk breakfast, tengahari dah tutup kedai
jadinya kami decide nak pergi Yati Ayam Percik je lah

kedainya betul-betul bersebelahan dengan Wadihana Islamic Kitchen House, Bangi
restoran yang ejat selalu terjah jugak tu
di bawah ini ejat sertakan alamat dan no. telefonnya sekali

Alamat & No. Tel:

21, Jalan Medan Pusat 2D, Persiaran Bangi,
43650 Bandar Baru Bangi,
Selangor.
03-8927 5636

jom usha keadaan dalam kedai dan apa yang ejat sekeluarga makan;)
 
 ~ruang makan yang luas dan selesa~
 
 ~Nasi Kerabu Ayam Percik =RM8.50~
*Ayam percik ni ada 2jenis kuah, 1colour yang macam ejat makan ni dan 1lagi colour putih
so pilih la nak mana satu tapi harga sama je
Ayam tak berapa nak besar sangat tapi kuah perciknya not bad
  
 ~Nasi Kerabu Daging Bakar =RM7.90~ 
Daging lembut dan bahan perapan pada daging tu pun sedap
 
 ~Keropok Lekor =RM3.90~ 
 ~Lemon Ais =RM2.40~
segerrrrr bak kata orang jawa..hik3..
 ~Cendol Biasa =RM3.00~
ejat gedik pilih cendol pastu tak sedap, ok bai!
tak boleh masuk tekak la, last2 ejat rembat air encik enal, haha sorry bang
manala tau tak sedap, kalau tak sedap takdelah ejat order kan?
moral of the story, kalau nak makan cendol pergilah kedai yang memang betul-betul jual cendol macam kat lori-lori kecil tepi jalan tu ek
ok secara keseluruhannya, nasi kerabu, keropok lekor dan lemon ais semua ok
cendol je yang out! haha jujur
bak kata encik enal, "bolehlah, sebab dah lapar" chettt!;)

 tiba-tiba ejat teringat nasi kerabu masa zaman study diploma kat uitm dulu
masa diploma, kampus kat seksyen 17 dan kolej kat seksyen 18
jadi bila time bulan puasa, Bazar Ramadhan Seksyen 18 memang happening
maklumlah kawasan perumahan, kawasan kilang, kawasan kolej
yang student ni memang cari makanan kat luarlah sebab kami tak ada dewan makan

ada 1gerai nasi kerabu ni memang best gila, lauk2 dia banyak pilihan dan sedap pulak tu
rasa-rasanya macam hari2 je ejat beli nasi kerabu dekat makcik tu,hik3
selalunya memang ejat akan ambil ayam percik dengan telur masin
kalau boring makan ayam, tukar daging bakar la jawabnye
ikan kembung goreng tepung tu ejat tak gemar sangat
aisshhhhh, terbayang-bayang lagi rasanya, bila lah dapat makan lagi ni,huhu :'(
 
oklah, berangan bab makanan ni tak berkesudahan jadinya tapi best kan?
ok, happy reading;)

Tuesday, November 12, 2013

Mr Kabab&Biryani, Presint Diplomatik

~Assalamualaikum wbt~

asyik2 review ejat masak jer, boringlah..so hari ini ejat nak review pasal nasi arab, boleh?
ejat makan nasi arab ni Sabtu lepas, tapi ni baru sempat up entry, hihi;)
rasanya ramai yang suka nasi arab kan, betul tak???
ejat sekeluarga biasanya makan nasi arab kat cafe Uniten (D'Arab Cafe)
selain daripada tu, kalau malas nak ke Uniten, Mr Kabab la menjadi pilihan sebabnya dekat dengan rumah

ini alamat dan no tel. nya:

MR. KABAB & BIRYANI 
(Menyediakan Makanan Tradisi Arab dan Pakistani)
No.42,44,46, Jalan Diplomatik 3/1, Presint 15, 62050 Putrajaya
Tel: 03-8889 3209

kedainya sebaris dengan Restoran Alamanda (mamak) dan Bank Rakyat Putrajaya
kedai ni ada 3lot, 2lot untuk dine-in dan 1lot untuk take away
keadaaan dalam kedai sangat selesa, banyak kerusi meja disediakan dan berhawa dingin
maaf, lupa ambil gambar dalam kedai, sibuk melayan si zakwan..
ok, jom usha apa ejat makan
~Grilled Chicken with Mendy Rice = RM14.00~
*bekas putih : tomato hancur (xtau nama dia,lol)
*bekas bulat : kuah kari
~Lamb Pizza = RM15.00~
~Milo Ais = RM3.00~
~Limau Ais = RM4.00~

Subtotal = RM36.00
Service Charge = RM1.80
Total = RM37.80

 overall, nasi arab dia memang sedap, lembut dan cukup rasa
ayam dia pun sedap dan dimasak sempurna
cuma pizza tu, tekstur doh dia ok, lembut, sos dan bahan2 yang ditabur atas tu pun superb
cuma lamb tu je, ejat ingatkan dia tabur minced lamb tapi sebenarnya potongan2 kecil daging kambing, agak spoiled la rasanya bila makan dengan pizza
kalau makan dengan nasi ok lorrrr
phewww....ok, itu jer review JJCM ejat untuk hari ini, peace!=)
 haaa yang atas ni Not For Sale yer
anak bujang i,hehe..actually baru balik dari Graduation Day Tadika Vonad
zakwan buat persembahan Kelas 4 Comel, jadi pokok sebab tu pakai t-shirt hijau
tanya sama pokok, apa sebab goyang...lalalala~~~
zakwan tak grad lagi, zakwan baru 4 tahun, nak grad tunggu 6 tahun
untung budak2 sekarang, kecik2 dah grad..Alhamdulillah;-)

ok, ada 1 lagi review pasal 1 restoran yang ejat pergi ahad lepas tapi tengah draft
tungguuuuu....ok, daaaaa;) 

Friday, November 1, 2013

Masak Untuk Suami ;)

~Assalamualaikum wbt~ 

hari ni nak up lagi gambar makanan, boleh ker?
hik..hik..hik..
ok jom cuci mata tengok apa ejat masak!

~Menu 31.10.2013~
  
 Asam Pedas Daging
Telur Rebus + Salad Thousand Island

hari ni punya menu, budak tadika pun boleh masak..lol
bukan apa, encik enal cakap tak balik sebab dia dah kenyang makan nasi lemak kat office
bos dia belanja. so, ejat pun masak ala kadar jerla janji lepas perut ejat
malam nanti nak g Alamanda, encik enal ajak tengok wayang so nak makan kat sana jer
 
Nasi Putih 
Telur Dadar + Ulam Salad

ok, chow dulu..daaaaaa=) 

Thursday, October 31, 2013

Main Masak-Masak

~Assalamualaikum wbt~

2,3 hari ni cuaca mendung-mendung syahdu jer
ejat pun apa lagi, kejap-kejap jadi mata garfield, adoyai masalah betul
hari-hari snap gambar makanan tapi nak up entry nyer asik tak kesampaian jer, hik3..
ok, tetap nak show off jugak, jangan marah haaaaa
gigih tau masak, pastu snap gambar semua
ok, jom tengok apa ejat masak

~Menu 29.10.13~
Sambal Udang
 Sup Sayur + Bebola

~Menu 30.10.13~
 
Ayam Masak Kicap + Kentang
 Sayur Sawi + Tauhu

 ok, menu hari ni, besok ejat up yer, sekali harung dengan menu besok, senang cerita
hihihi
so, pada kawan2 yang tak ada idea nak masak apa tu bolehlah usha-usha blog ejat
mana tau boleh dapat idea, masakan ejat tak delah hebat mana, semua simple2 jer
janji ada lauk, ada sayur, kalau ada kuah lagi sedap makan
kalau tak ada kuah, kicap pun jadi.. Alhamdulillah..
ok, chow dulu..daaaaaa;)

Monday, October 28, 2013

Menu Sunday + Monday Blues

~Assalamualaikum wbt~

haaiii semua, sorrylah mood blogging on off..hik3
hari ni ejat nak show off menu lunch kitorang semalam, lunch pun dah nak pukul 4.30pm
hadoiii fengsan suamiku..haha tak adalah dia ok jer
biasalah hujung minggu, breakfast pun dah waktu lunch, so waktu lunch dah terlajak ke waktu dinner, haa camno tu?
masa breakfast ejat dah buat bihun goreng, itupun makan pukul 12.00 tengahari sambil tengok Jalan-jalan Cari Makan, bila dah pukul 3 lebih perut pun dah start bunyi-bunyi
apa lagi? bersilat lah kat dapur
daaannnnn inilah hasilnya..malas nak snap satu-satu sebab perut dah laparrrr
 ~Sup daging + kentang
~Sambal kicap
~Cendawan goreng tepung
~Salad + thousand island

yang kat bawah ni pulak menu tengahari tadi
encik enal cakap nak balik makan, ejat pun laju-laju masak, main campak-campak jer
dan tadaaaaa!!!
~Ikan jacket masak masam manis 
 
~Sawi + cendawan masak sos tiram

ok, cukup untuk hari ini...daaaaaa ;-)

Thursday, October 17, 2013

Makan Folic Acid Appeton

~Assalamualaikum wbt~

ok, meh sini dekat2 sikit, ejat nak habaq mai satu lagi usaha ejat untuk TTC ni
antara usaha yang ejat lakukan adalah makan FOLIC ACID BRAND APPETON
ejat beli kat guardian ke watson ek?lupa la, huhu..
kalau tak tahu yang mana satu, ini ha gambarnya
ejat beli sekotak terus, ada 3 papan, kira 90 biji la dalam tu
memang berchenta nak abiskan, sekarang ni pun ada lagi tapi tinggal 6 biji je kot
maklumlah kadang2 lupa, kadang2 ingat, sekejap makan, sekejap tidak
huhuhuhu ampuunnn buukkk...

bila google memang ada testimonial yang berjaya mengandung setelah makan folic acid jenama appeton ni..Wallahua'lam, rezeki masing2 kan?
 kadang2 semua ubat2 atau benda2 yang kita makan ni nak jadi penyebab je
tapi sebenarnya semua datang dari Allah
makanlah apa pun berbakul2 tapi kalau Allah tak perkenankan, tak jadi jugak
tapi yang penting kita kena berusaha selagi terdaya dan termampu
so, kepada kawan2 yang sedang berusaha untuk mendapatkan zuriat tu bolehla cuba makan folic acid appeton ni. Mana tahu serasi dengan korang dan selepas ni ada rezeki untuk menimang cahaya mata. Syukur Alhamdulillah..
Yang penting usaha, usaha dan terus usaha yer kawan2.
Caiyok untuk semua geng TTC ;-)